Festivalul Strada Armeneasca-editia 2014

Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul ”Strada Armeneasca” s-a desfasurat intre 1 si 3 august pe strada Armeneasca, situata in sectorul 2 din Bucuresti, la vreo 10-15 minute de Universitate, in inima comunitatii armenilor din ultimele doua sute de ani.

Desi vadit limitat in resurse si spatiu, festivalul se facea placut tocmai prin intimitatea si opitalitatea de care dadea dovada, invitand publicul sa cunoasca putin din identitatea culturala si istoria acestor oameni care desi poarta o mostenire armeneasca, se dovesc a fi mandrii cetateni ai Romaniei.

Desi se recomanda a fi festivalul armenesc, cei prezenti au putut descoperi deopotriva elemente culturale ale comunitatilor rome si evreiesti din Romania. Ajuns la cea de-a doua editie, organizatorii festivalul spera ca pe viitor sa colaboreze cu alte comunitati de armeni din Europa, in speranta ca acest eveniment sa dobandeasca notorietate chiar si dincolo de granitele tarii.

Ar fi intr-adevar frumos sa vedem cum acest eveniment capata puteri in urmatorii ani, pentru a educa publicul Romaniei si pe cel strain in aceasta directia, a diversitatii care exista in tara noastra si care nu trebuie vazuta si nici inteleasa ca un pericol pentru pastrarea identitatii nationale.

Strada Armeneasca 2014

Despre idea de a organiza un festival armenesc si totodata despre istoria armenilor din Bucuresti si aportul lor la dezvoltarea capitalei, Cristina Andrei de la Adevarul.ro a scris un articol foarte interesant, explicand celor fara de habar, cine erau acesti primi armeni veniti in Romania si cum s-au adaptat pe aceste meleaguri, traind pana azi intr-o impletire de traditie si modernitate.

Dar sa va povestesc despre relatia mea cu armenii.
Am aflat despre existenta acestui eveniment pe internet si fiind atrasa de ideea explorarii unei culturi noi pentru mine, am tinut neaparat sa fiu si eu prezenta macar in ultima zi a festivalului. Trebuie sa recunosc ca informatiile mele legate de comunitatea armenilor din Romania erau foarte limitate, aproape inexistente, neavand contact cu reprezentatii acestui neam nici in Maramuresul istoric, locul in care am copilarit si nici in calatoriile mele de peste hotare.

Singurul armean din Romania de care auzisem era politicianul si scriitorul Varujan Vosganian, insa istoria ne invata ca populatia armeana a contribuit serios la dezvoltarea culturii romanesti prin personalităţi ca Spiru Haret, Garabet Ibrăileanu, Theodor Aman, Hagop Djololian Siruni, Dan Barbilian sau Dumitru Bagdasar.

Conform Adevarul.ro, ”un aflux de armeni s-a revărsat peste Capitală în urma represiunilor turceşti asupra acestei comunităţi, care, odată cu aprilie 1915 s-au transformat într-un adevărat genocid. După Primul Război Mondial, în Bucureşti s-au înregistrat 50.000 de cetăţeni originari din Armenia, cel mai mare număr de imigranţi de această etnie. Dezvoltarea comunităţii armeneşti s-a întrerupt odată cu sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când a intervenit procesul de naţionalizare, puterea etnicilor armeni a slăbit considerabil şi foarte mulţi au emigrat. În prezent, cei aproximativ 1.000 de armeni stabiliţi în Bucureşti contribuie la resuscitarea comunităţii, la o nouă creştere numerică şi ca importanţă.”

Fotografii facute de Roxana Mironescu.

Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul Strada Armeneasca
Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul Strada Armeneasca

Festivalul Strada Armeneasca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s