Parcul Carol din Bucuresti

Constructia parcului a inceput in 1900 si a fost inaugurat in 1906 sub conducerea lui Carol I
Constructia parcului a inceput in 1900 si a fost inaugurat in 1906 sub conducerea lui Carol I

Potrivit inparc.ro, amenajarea parcului Carol a durat 6 ani si a fost ridicat pe Dealul Filaretului unde se intindeau odata viile Bucurestiului. Constructia lui a inceput in 1900 si a fost inaugurat in 1906 sub conducerea lui Carol I.

Forma parcului a fost proiectata de peisagistul francez Eduard Redont iar de organizarea lui s-a ocupat academicianul Constantin I. Istrati, fost primar al Bucurestiului. Inaugurarea parcului a fost integrata in expozitia jubilara “Carol I – 40 de ani de domnie si Romania – 25 de ani de regat”, eveniment la care regele Carol a invitat mai marii Europei si in cadrul caruia s-a prezentat si parcul Libertatii, fosta denumire a parcului Carol.

Tot in interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, pentru a sarbatori “18 secole de romanitate pe pamantul Daciei”. Initial, Arenele Romane, cu o capacitate de aprox. 5000 de locuri, gazduiau evenimente culturale si sportive, iar azi complexul ofera evenimente de toate tipurile (de la expozitii culturale la petreceri si concerte).

Impozantul “Mausoleu” dupa care se identifica acest parc, a fost ridicat dupa planurile arhitectilor Horia Maicu si Nicolae Cucu. Monumentul, inchinat in cinstea memoriei eroului necunoscut, a fost inaugurat in 1963 si a fost intitulat in perioada comunismului “Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism”. Dupa 1991 aici au fost aduse osemintele ostasilor martiri din al doilea razboi mondial, transportate de la Mauzoleul din Marasesti. Printre obiectivele turistice ale acestui parc se mai regasesc: Fantana Cantacuzino (realizata in stil neoclasic), Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida”, fantana Zodiac si Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Parcul Carol este inclus in “Lista monumentelor istorice din 2004”, iar incepand cu 2009, in urma unui proiect al capitalei, au fost aduse pasari in jurul lacului, care, impreuna cu peisajele naturale daruite de vegetatie ofera parcului Carol un caracter peisagistic placut, devenind unul dintre principalele locuri de promenada al bucurestenilor.

Parcul Carol din Bucuresti
Parcul Carol din Bucuresti

Parcul Carol

Parcul Carol

Parcul Carol

IMG_7038

Parcul Carol

Parcul Carol

Parcul Carol

Parcul Carol

Photos: Roxana Mironescu
Text: inparc.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: