Festivalul Egalităţii de Gen de la Sibiu elimină prejudecăţi şi stereotipuri în România

Photo: A.L.E.G.
Photo: A.L.E.G.

Sibiul va fi timp de trei zile locul de unde poţi da tonul la egalitate

Festivalul Egalităţii de Gen va avea loc între 19 şi 21 Septembrie 2014, oferind publicului sibian o multitudine de activităţi menite să elimine prejudecăţi şi stereotipuri legate de gen.

Organizatorii avertizează că ‘‘stereotipurile se agaţă de noi fără să ne dăm seama. Ajungem să privim lumea prin lentile ponosite, care nu sunt neaparat ale noastre, dar prin care violenţa şi discriminarea ne par normale.’’

Pornind de la aceasta premiză, festivalul Egalităţii de Gen promovează schimbarea socială, având ca scop principal formarea de noi atitudini şi comportamente, în special în rândul tinerilor, prin intermediul educaţiei non-formale.

Pe parcursul a trei zile, tinerii sunt chemati să dea tonul la egalitate şi să schimbe aceste percepţii în cadrul Festivalul Egalității de Gen, arătând că există şi o altă Femeie şi un alt Bărbat, care ies din tipare şi pot interacţiona de la egal la egal.

Ajuns la cea de-a noua ediţie, festivalul de la Sibiu este o campanie de conştientizare organizată anual de Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G. ) care atrage atenţia că violenţa împotriva femeilor este favorizată de prejudecăți şi stereotipuri.

Anul acesta, Festivalul Egalităţii de Gen este organizat de A.L.E.G. la Sibiu în cadrul proiectului Coaliţia pentru Egalitate de Gen finanţat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

În 2015, partenerii de proiect vor replica la Bucureşti Festivalul Egalităţii de Gen de la Sibiu.

Photo: A.L.E.G.
Photo: A.L.E.G.

Iată ce activităţi inedite oferă anul acesta festivalul:

Filme (Librăria Habitus, 19 septembrie ora 11:00, 21 septembrie ora 18.00)

‘‘Corpul meu îmi aparţine!’’ este un film ce va putea fi vizionat în premieră, produs de A.L.E.G. în cadrul proiectului „Corpul meu îmi aparţine – violenţa sexuală în rândul tinerilor, conştientizare şi centru de consiliere”. În următoarele 10 luni, filmul va fi punctul central al unei caravane educative în scoli din judeţele Sibiu şi Mureş , scopul fiind ca adolescenţii să înveţe să recunoască situaţiile abuzive şi modalităţi de a ieşi din situaţie sau de a oferi suport cuiva aflat la nevoie. Regia este asigurată de Camelia Popa, filmările şi montajul de Ionuţ Vişan.

‘‘Cumplit de fericită’’ din arhiva Transilvania Film Festival este un film despre visul de fericire în familie şi diferenţele între vis şi realitate.

Harta interactivă a discriminărilor urbane (cort festival Piaţa Mică, 19 septembrie ora 17.00)

Coaliţia pentru Egalitate de Gen, de la organizaţia AnA din Bucureşti, lansează sibienilor întrebarea: Unde în Sibiu te-ai simţit vreodată discriminat/ă pentru că eşti femeie sau bărbat? Pe o hartă uriaşă a Sibiului trecătorii vor putea marca instituţiile sau locurile unde au avut experienţe de discriminare şi ne vor putea împărtăşi istorioara pe bileţele care se vor constitui într-o legendă a hărţii discriminărilor urbane. La final, fotografia hărţii cu legenda ei va fi făcută publică şi transmisă către Primărie şi alte instituţii abilitate pentru a rezolva o parte din problemele semnalate.

Biblioteca Vie (Librăria Habitus, 20 septembrie ora 11)

  • Povestea unei recidiviste – atunci când pedeaspsa este pușcăria;
  • O stație de tren;
  • Povestea unei supraviețuitoare;

Peste 12 cărţi aşteaptă să fie lecturate într-o conversaţie informală, de circa 20 de minute. Între două cărţi te poti delecta cu proiecţii de filme ale regizoarei Camelia Popa

Proiecție de teatru invizibil (Bicicleta Pub, 20 septembrie, ora 19:00)

Gender Treasure Hunt (start la Librăria Habitus, 21 septembrie, ora 13.00)

Este un concurs cu premii pentru liceeni, cu căutare de indicii şi rezolvare de sarcini amuzante. Sarcinile sunt legate de tematica egalităţii de gen şi se bazează pe inversarea rolurilor tipic feminine şi masculine. Se va desfăşura pe echipe mixte, traseul purtând concurenţii prin diverse locaţii din zona centrală a oraşului. Înscrierile se fac pe Facebook.

Mai multe detalii despre restul activităţilor din cadrul Festivalului Egalităţii de Gen sunt disponibile pe aleg-europa.eu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: