In luna august toate drumurile duc la Festivalul de Traditii de la Sapanta

http://iframesrc=//player.vimeo.com/video/101269040width=500height=281frameborder=0webkitallowfullscreenmozallowfullscreenallowfullscreen/iframepahref=http://vimeo.com/101269040DrumulLung-2014/afromahref=http://vimeo.com/user3119721catalinhladi/aonahref=https://vimeo.comVimeo/a./p
Festivalul Intercultural de Traditie Maramureseana „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” revine la Sapanta intre 12 si 15 august pentru a sarbatori si promova satul romanesc autentic cu ale sale indeletniciri, frumuseti si suflete curate.

Ajuns la cea de-a cincea editie, festivalul a devenit deja o traditie de sine statatoare atat pentru oamenii locului, cat si pentru turistii veniti din toate colturile tarii sa vada, sa cunoasca si sa-si (re)aproprie sufletul de civilizația veche a satului maramuresean.

Inceput in anul 2010 la initiativa irlandezului Peter Hurley, indragostit si impresionat de frumusetea rurala a Romaniei, festivalul le-a daruit satenilor din Sapanta sansa de a asculta Suita „Voices from the Merry Cemetery” in viziunea lui Shaun Davey, celebrul compozitor irlandez imbinand armonios muzica irlandeza, cantecele corale traditionale si motivele folclorice prezente in Cimitirul Vesel.

Festivalul a continuat cu tema „Drumurile lui Leșe” in 2011 si „Întoarcerea la stână” în 2012, iar anul trecut a avut loc lansarea „Festivalului de cântec și dans tradițional Stan Ioan Pătraș” in memoria sculptorului initial al Cimitirului Vesel de la Sapanta.

„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este un festival despre oameni vii, obiceiuri pierdute si traditii regasite. O calatorie spre locuri uitate din inima ta. ” – organizatorii festivalului

Cimitirul Vesel din Sapanta Photo: Drumullung.ro
Cimitirul Vesel din Sapanta
Photo: Drumullung.ro

La ceas aniversar, Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” propune publicului 4 zile de sarbatoare, presarate cu vizite ghidate in atelierele si casele unor mesteri vestiti ai Tarii Maramuresului, un concert sustinut de „Vocile din Cimitirul Vesel” chiar in incinta renumitului Cimitir din Sapanta, ateliere mestesugaresti, bucate locale si muzica traditionala interpretata de diversi artisti locali si internationali.

Pe 15 august, festivalul se va incheia printr-un concert simfonic in prima auditie, concert conceput de Shaun Davey si interpretat cu ajutorului unui grup de 120 de muzicieni din Romania, Irlanda, Scotia si Spania.

„Avem o civilizație rurala vie care este în pericol si trebuie susținută. Este foarte important sa pastram ce avem autentic. E foarte greu sa aducem autenticul pe o scena. Ca sa il simti, trebuie sa mergi acolo.” – Peter Hurley, coordonatorul proiectului

Anul acesta, desi festivalul se bucură de finanțare europeană in cadrul unui program regional care are ca scop „promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică”, costurile generate de onorariul si transportul artistilor irlandezi sunt neeligibile pentru o astfel de finantare, motiv pentru care au ramas inca partial neacoperite.

Organizatorii evenimentului demareaza zilele acestea o campanie online de strangere de fonduri si apeleaza astfel la sprijinul persoanelor dornice sa investeasca in acest proiect prin cumpararea unui CD cu „Vocile din Cimitirul Vesel”, achizitionarea cartii „Drumul Crucilor” semnate de Peter Hurley sau a unui bilet în vagoanele de tren rezervate călătoriei de la București la Săpânța in scopul participarii la festival.

Gasiti mai multe detalii despre modul in care puteti sprijini acest festival aici.

La cinci ani de la lansarea primei editii a festivalului „Drumul lung spre Cimitirul Vesel de la Săpânța”, organizatorii acestui proiect privesc cu optimism catre viitor si raman devotati misiunii lor de a pastra vie traditia satului romanesc.

„Noi credem ca civilizatia rurala este sufletul acestei tari. Credem ca trebuie pretuita, promovata si incurajata. Drumul parcurs de alte tari europene este o sinucidere culturala pe care nu trebuie s-o urmeze satul romanesc. Merita o alta cale. ”

Aproape 9 milioane de romani traiesc la tara, in 4 milioane de mici gospodarii, in 12.000 de sate. Este o civilizatie rurala vie, unica in Europa, iar Maramuresul se ramarca detasat in aceasta cultura ancestrala pe care Romania a reusit s-o conserve pana azi in ciuda unei istorii tumultoase.

Text scris de Roxana Mironescu si publicat pe site-urile Sighet Online si Romania Pozitiva.

Photo: Drumullung.ro
Photo: Drumullung.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: