Finals @BRD Bucharest Open 2014

BRD Bucharest Open 2014

Turneul de tenis BRD Bucharest Open care s-a desfasurat intre 5 si 13 iulie 2014, a marcat nu doar primul turneu de tenis WTA organizat vreodata in Romania, dar si prima incercare bine conturata de a promova tenisul romanesc si pe cei care il practica cu atata ardoare.

Turneul in sine o fi fost si bun si rau. Eu am asistat doar la finale si ce am vazut acolo, m-a bucurat in cea mai mare parte, iar din cand in cand m-a intristat.

M-am bucurat sa vad tenis de calitate. Si la fel ca mine, multe persoane din public au apreciat nivelul ridicat de pregatire al jucatoarelor care au ajuns in finala. Bineinteles, au existat si badarani, microbisti, neciopliti care strigau si aclamau diverse poezioare, glumite si incurajari care puteau lipsi din peisajul prea frumos construit de munca si prestatia jucatoarelor prezente.

Desigur, un turneu WTA organizat la Bucuresti nu putea sa nu aiba o doza sanatoasa de ROMANISM: bisnitarii care te asteptau sa-ti vanda/cumpere bilete inca de la iesirea din metrou, privindu-te in stilul lor caracteristic; oamenii care se inghesuiau pentru aproape orice si lozincile suporterilor care nu-si dadeau seama ca au incurcat arena.

Una peste alta, turneul a adus bucurie romanilor si multe motive de lauda celor care l-au organizat. Atat la simplu, cat si la dublu, ravnitele trofee au ajuns pe mainile romancelor Alexandra Cadantu si Elena Bogdan, respectiv Simona Halep. Terenul pe care s-au jucat cele doua finale a fost bine intretinut si dispunea de toate elementele pe care il cerea un meci de asemenea calibru. Arbitrul, copiii de mingi si toti cei implicati pe partea tehnica au dovedit profesionalism. Ca locatie, Arenele BNR mi s-au parut potrivite si corespunzatoare cerintelor WTA. Pe partea de infrastructura, nu cred ca au existat probleme, sau cel putin nu vizibile pentru ochii publicului spectator.

BRD Bucharest Open 2014

Am asteptat cu nerabdare finala acestui turneu, poate si pentru ca intr-o perioada importanta a copilariei mele am practicat la randul meu tenisul, un sport pe care l-am considerat intodeauna a fi elegant si aparte. Asadar, dupa 5 ani de jucat tenis amator, am dobandit cunostiinte tehnice care sa imi permita o intelegere si analiza oarecum buna a lucrurilor care se intampla pe teren (si pe marginea lui).

In ziua finalei, am plecat inspre Arenele BNR cu dorinta de a realiza un mic articol despre experienta mea ca spectator acolo. Am facut fotografii, am privit critic si admirativ anumiti oameni si situatii tocmai pentru a dobandi o imagine de ansablu cat mai echilibrata.

Inainte de a va invita sa priviti fotografiile facute la finala, as vrea sa punctez cateva lucruri.

1. Sportivele participante au fost de mare clasa. Muncitoare, ambitioase si concentrate pe meci.

2. Publicul, in ciuda unor indivizi care s-au remarcat negativ, a dat dovada de sportivitate si corectitudine, aplaudandu-le la final si apreciindu-le in mod vadit si pe tenismenele straine care s-au calificat in cele doua finale.

3. Simona Halep, despre care nu am scris nimic, a fost perfecta. Si cand zic perfecta, nu ma refer la partea tehnica. Ii las pe altii sa comenteze jocul ei. In viziunea mea, perfectiunea ei e definita de modestia, puterea si dorinta de munca, concentrarea la joc si la viata sportiva, amabilitatea si caldura de care a dat dovada la final, dand interviuri peste interviuri si semnand autografe peste autografe, ambele activitati tinand cateva ore bune.

Pe 13 iulie, Halep mi-a confirmat existenta sportivului pe care performanta si succesul nu il schimba. Copila fiind, asa imi imaginam eu o jucatoare de tenis profesionista. Normala, calculata si foarte muncitoare.

4. Daca tot am laudat organizarea buna a turneului, modul in care s-a facut premierea in cazul ambelor finale a fost haotic, incurcat si usor jenant. Cei care au tinut discursuri le-au ignorat pe ocupantele locului 2. Cei care trebuia sa inmaneze trofeele nu erau siguri care dintre acestea reveneau locului 2 si care locului 1. Sportivele odata chemate la premiere nu stiau unde anume sa se aseze si cum sa reactioneze vazand ca nimeni nu vine in intampinarea lor. Prezentarille finale si discursurile au fost facute exclusiv in limba romana, o limba straina pentru turcoaica si cele doua italience care au ocupat pozitia secunda in cele doua partide. Anumite speech-uri au fost menite sa promoveze politicieni si coporatii, lucru aspru condamnat de cei 5000 de oameni din public, prin huiduieli greu stapanite de Presedintele Federatiei de Tenis care a si starnit aceasta furtuna.

5. Ultimul punct de pe aceasta lista e dedicat atat jucatoarelor care au castigat turneul, cat si celor care au participat in primele etape. Cred ca lor le revin multumiri pentru ca aduc cinste Romaniei si pentru ca in ultimii ani au promovat intens tenisul romanesc si talentul tinerilor romani care isi dedica timpul performantei sportive.

As participa din nou la aceasta finala, daca as putea da timpul inapoi? Voi mai participa pe viitor la turnee de tenis si competiti sportive organizate in Romania?
DA, DA, DA. Publicul are contributia lui in promovarea lucrurilor de calitate si in educarea membrilor unei societati care cauta schimbare, imbunatatire si progres.

Cererea modeleaza oferta asa ca tot ce avem de facut e sa sprijinim initiative de acest gen, laudandu-i pe cei care le realizeaza cu buna intentie si taxandu-i elegant pe cei care profita de munca altuia pentru a-si promova propriul brand sau viziunea politica personala.

BRD Bucharest Open 2014

BRD Bucharest Open 2014

BRD Bucharest Open 2014

BRD Bucharest Open

BRD Bucharest Open

BRD Bucharest Open 2014

Double's Finals BRD Bucharest Open 2014

Double's Finals BRD Bucharest Open 2014

Women's doubles final BRD Bucharest Open 2014

Romanian team wins women's doubles final at BRD Bucharest Open 2014

BRD Bucharest Open 2014 doubles finals

Alexandra Cadantu and Elena Bogdan win women's doubles final at BRD Bucharest Open 2014
Alexandra Cadantu and Elena Bogdan win women’s doubles final at BRD Bucharest Open 2014

BRD Bucharest Open  women's doubles finals

Simona Halep playing the finals at BRD Bucharest Open

Simona Halep and Roberta Vinci a played the finals at BRD Bucharest Open 2014

Simona Halep playing the finals at BRD Bucharest Open 2014

Simona Halepm serving at BRD Bucharest Open Finals

Simona Halep versus Roberta Vinci in Bucharest

Simona Halep

Simona Halep

Simona Halep serving in the finals

IMG_7153a

Simona Halep wins Brd Bucharest Open 2014 title
Simona Halep wins Brd Bucharest Open 2014 title

Simona Halep wins BRD Bucharest Open 2014

Simona Halep thanks the audience after winning the first edition of BRD Bucharest Open 2014
Simona Halep thanks the audience after winning the first edition of BRD Bucharest Open 2014

Simona Halep winner of the tournament in Bucharest

Simona Halep signed several tennis balls for the audience along with tennis legend Ilie Nastase and world-renown gymnast Nadia Comaneci
Simona Halep signed several tennis balls for the audience along with tennis legend Ilie Nastase and world-renown gymnast Nadia Comaneci

Simona Halep receives the first prize in Bucharest tournament

Simona Halep and Roberta Vinci receive their awards

The audience stands up for Simona Halep and Roberta Vinci in Bucharest
The audience stands up for Simona Halep and Roberta Vinci in Bucharest

Finals ceremony at BRD Bucharest Open 2014

Finals ceremony at BRD Bucharest Open 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: