Ziua Iei la Luxemburg-Poze si Impresii

IMG_9922

Ideea de a organiza un eveniment dedicat iei romanesti pe 24 Iunie in Luxemburg mi-a venit intr-o secunda, inspirata fiind de proiectul La Blouse Roumaine, ce s-a transformat ulterior intr-o adevarata comunitate online.

O clipa mi-a fost de ajuns pentru a realiza ca fara intiativa si devotament, nu putem avea asteptari prea mari de la altii.

Stiam ca exista o comunitate numeroasa de romani stabiliti fie in Marele Ducat al Luxemburgului, fie prin imprejurimi, in orase precum Arlon (in Belgia) sau Thionville (Franta). Mizand pe ideea ca o intalnire informala, ce se dorea a fi o punte de legatura si cunoastere intre romani, va reusi totusi sa aduca fata in fata cateva suflete dornice sa sarbatoreasca si promoveze frumusetea camasii romanesti, am hotarat sa merg mai departe cu aceasta intiativa.

Meritul principal ii apartine Elenei, o romanca de-a noastra, stabilita si ea in Luxemburg, care a raspuns pozitiv initiativei mele, fara a sta pe ganduri.

IMG_0038

Impinsa de acest imbold venit din exterior si care mi-a oferit un dram de entuziasm, am lasat deoparte orice indoiala si m-am pus pe organizat Ziua Universala a Iei la Luxemburg.

Nu aveam nici asteptari, nici mari sperante pentru aceasta zi. Imi doream doar ca cei prezenti sa se simta bine la intalnire, fie ca erau doua persoane sau 20, 30 de indivizi.

Primul pas catre promovarea intalnirii noastre, s-a facut pe Facebook, unde spre surprinderea mea, in cateva zile circa 40 de persoane s-au aratat interesate de a participa la Ziua Iei.

Mai apoi, si-a oferit ajutorul si Horatiu, un om deosebit, pasionat de cultura, muzica si dansurile romanesti, un om cu experienta in organizarea de evenimente dedicate romanilor din Luxemburg.

IMG_0010

Datorita lui, Ziua Iei s-a facut cunoscuta in randul a sute de persoane, dintre care multi s-au tinut de promisiune si chiar au venit la intalnire imbracati in straie populare.

Si iata c-a venit si ziua cea mare! Cu putin inainte de 7, ora stabilita sa ne intalnim in centrul orasului, pasesc cu incredere in Place Guillaume, mandra de ia mea romanesca si fericita sa vad deja cateva doamne in ii asteptandu-ma.

Dupa cateva minute, mare mi-a fost bucuria sa constant ca peste 60 de persoane au venit la eveniment, printre care as dori sa amintesc o doamna de la Ambasada Romaniei in Luxemburg, o femeie de afaceri de success de origine romana, multi angajati romani de la Institutile Europene din oras, si chiar si un domn roman stabilit la Luxemburg de cateva zile.

IMG_9950 A

Si pentru ca scopul principal al intalnirii era, pana la urma, promovarea si celebrarea iei romanesti, am fost nespus de multumita sa vad o multime de doamne si domnisoare purtand ii si straie populare provenite din diferitele regiuni ale tarii noastre.

Dupa cateva momente de dans oferite de acelasi Horatiu, care printre multe altele este si dirijorul corului ”Voci din Carpati” si instructorul grupului de dans popular cu acelasi nume, s-a incins o hora romaneasca veritabila, ce a atras privirile curioase ale trecatorilor.

Asa incat am dansat, ne-am bucurat, ne-am fotografiat, moment in care ni s-a alaturat si domnul primar al Luxemburgului, Xavier Bettel, iar apoi ne-am indreptat catre un pub irlandez, unde toti participantii au socializat si s-au simtit bine.

IMG_9937

In final, vreau sa imi marturisesc bucuria de a fi putut organiza Ziua Universala a Iei la Luxemburg, ocazie cu care am intalnit romani nemaipomeniti si mandri de originile lor, persoane implinite profesional care au venit de la zeci de kilometri departare pentru a ni se alatura.

Multumesc tuturor celor care a venit la intalnire pe 24 Iunie! Multumesc foarte mult Elenei Afemei si lui Horatiu Dragan pentru ajutorul de nadejde oferit! Multumesc Alexandrei et al. pentru sprijin!
Si in final, iti multumesc tie, cititorule, pentru timpul si rabdarea de a fi citit toate aceste randuri scrise de o persoana multumita si recunoascatoare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: