In amintirea anilor petrecuti la malul Marii Nordului!

Pur intamplator, scotocind prin fisierele ‘prafuite’ ale laptopului meu, m-am reintalnit cu un articol pe care l-am scris in urma cu trei ani.
Si pentru a fi mai explicita, in urma cu exact trei ani, imi duceam traiul ca si student international in primul an de facultate.
La un moment dat, tin minte ca un fost profesor de jurnalism m-a rugat sa scriu un articol despre arta si cultura prezenta in Aberdeen, orasul al carei rezidenta abia incepusem sa fiu.

Desigur, dupa atatia ani, iata-ma ajunsa in pragul absolvirii, acumuland nu doar cunostiinte, dar si multe si placute amintiri. Si pentru ca articolul despre care va vorbesc, reprezinta o frumoasa amintire a inceputurilor mele, as vrea sa il impartasesc cu voi, toti cei interesti sa cunoasteti o ‘istorie’ a celei care am fost eu, candva prin iarna anului 2009.

La malul Marii Nordului!

Oriunde ai merge in lume, un lucru este cert. Fiecare tara isi pastreaza si transmite cu prioritate propria cultura.
La cateva mii de km departare de Romania, Aberdeen-ul, orasul de granit al Scotiei si centrul petrolului european, imi ofera ca student noi perspective de a privi viata si civilizatia contemporana propriu-zisa.
De ceva vreme, am descoperit doua din principalele locatii turistice locale, menite sa defineasca o modesta parte din vasta cultura scotiana si apoi britanica.

Intr-o seara de duminica din frigurosul iarnuarie, plimbandu-ma pe una din strazile centrale ale orasului, in asa-numitul Schoolhill, mai cunoscut pentru studenti datorita sferei de interes (facultate si dinstractie, toate in acelasi loc), am zarit o lumina pala, chiar discreta, iesind din interirorul cladirii ce se evidentiaza ca stil architectural.

Desi trecusem in fiecare zi, timp de trei luni, pe langa acelasi zid in care figura unui leu sculptat ameninta cu apropierea sa fiecare pieton, nu ma gandisem niciodata ca dincolo de statuie, in interiorul cladirii, as putea gasi expozitii impresionante de picturi, poze si sculpturi, asemeni unui adevarat muzeu. Numit Aberdeen Art Gallery, galeria in sine presupune colectii valoroase ale unor artisti scotieni, britanici si internationali, imbinand cu grija stiluri cu trasaturi si origini diferite.
Curioasa fiind, am hotarat sa ma apropriu, imi doream demult sa am acces la vizitarea patrimoniului local. La intrare, atasat unui panou, ma intampina un afis publicitar, care invita orice pasionat de arta sau simpli curiosi, la fel ca mine, sa patrunda in incaperile cu exponate.
Un lucru foarte important de precizat: intrarea era libera, la fel ca si in cazul tuturor obiectivelor turistice aberdoniene, care evita perceperea unei taxe de intrare, dorind astfel sa atraga publicul si in special tineretul, in general nu foarte interesat de cultura.
Aberdeen Art Gallery, pune la un loc opere de prestigiu datand de secole, dar in aceeasi masura, expune cu success creatiile unor artisti contemporani, aflati la inceputul carierei. Picturi de renume international, semnate de impresionistul Claude Monet sau colectii ilustrand portretele unor scriitori si oameni de literatura precum Robert Burns sau Sir Walter Scott,acestea sunt doar cateva dintre operele expuse.
Galeria prezinta periodic colectii tematice precum ‘My Heart’s in the Highlands’ semnata de Rosa Bonheur, care atrage atentia asupra peisajelor montane din centrul Scotiei sau ‘Marine Paintings by Jim Pottinger’expunand multiple ipostaze ale marii, diversitatea creatiilor depaseste orice bariera.

‘The Highland Sheperd’ by Rosa Bonheur (1859)
Din cate am remarcat, Art Gallery dedica un interes aparte colectiilor de picturi si sculpturi abstracte, dar de asemenea si artei contemporane, care imbina tehnologia cu rudimentarul.
De la vesela folosita de curtea regala, pana la biblioteca unor personalitati din literatura locala, vizitatorii pot admira, bijuterii facute in argint, copacii sculptati, obiecte de gravat in diferite metale, preponderent in bronz si multe alte creatii ale unor fotografi, pictori sau sculptori, castigatori de premii si concursuri britanice.

O sala cu exponate care impresioneaza prin specificul ei este cea dedicata tinerelor talente, absolventi a unor universitati de arta, fotografi si pictori foarte apreciati in cadrul BP Portrait Award 2008.
Contrastul dintre rigorile unui anumite scoli de pictura din trecut si libertatea de expresie completata de tendinta de abstractizare din arta contemporana, realizeaza un mozaic international de stiluri si conceptii, fiecare dand un nou sens artei propriu-zise.

Dupa ce am profitat de varietatea artei expusa in Aberdeen Art Gallery, am decis sa imi continuu drumul pana la o noua locatie turistica: Aberdeen Maritime Museum.
In acest oras cu iesire la Marea Nordului, a carui port international este cel mai important din Scotia si unul din principalele din Marea Britanie, un muzeu maritim, pur si simplu nu putea lipsi.
Plasata in mod strategic in apropierea zonei de acostare a vapoarelor si a tancurilor petroliere, cladirea, structurata pe trei etaje, ofera vizitatorilor o priveliste complementara istoriei pe care muzeul in sine o descrie.

La primul etaj, sunt expuse cele mai vechi dovezi de geologie si cele dintai forme ale pescuitului si vanatului de balene. Principalele teme dezbatute in acest sector includ oceanografia, mediul inconjurator si Marea Nordului, aparitia industriei petroliere dar si prezentarea unor vapoare si barci din secolele trecute. Suplimentar, vizitatorii pot observa pe anumite ecrane si in camere de simulare, efectele unor aparate si masinarii folosite in adancurile marii. Faruri, camere de filmat subacvatice sau costume de scafandrii marini sunt doar cateva dintre obiectele expuse.

La etajul al doilea, sunt prezentate colectii de picturi si obiecte folositoare in navigatie, fiind descrise peste 3000 de vapoare construite in portul din Aberdeen.
La ultimul nivel, informatiile devin mai amanuntite, industria petrolului si tehnicile de extragere fiind principale. Desi muzeul este strans legat de istoria Marii Nordului, in Aberdeen marea si petrolul devin de cele mai multe ori sinonime. Atat in istoria orasului cat si in dezvoltarea asezarilor din imprejurimi, extractia petrolului a fost si inca este cea mai importanta sursa de venit a locuitorilor, tinand cont de faptul ca portul orasului
aduce in fiecare an circa 420 de milioane de lire sterline la bugetul economiei locale.

Aberdeen Maritime Museum este locul perfect pentru a vedea obiecte si imagini veritabile care ilustreaza istoria Marii Nordului. Construit in stil marinaresc si dispunand in centrul sau de o platforma petroliera in miniatura, muzeul este un obiectiv turistic unic si inimitabil. Iar panorama portului, vazuta cel mai bine de la ultimul etaj, face toti banii. Si sa nu uitam, intrarea a fost gratis…

Cam atat despre Aberdeen deocamdata, mai sunt oricum multe locuri de vizitat si multe altele de povestit, astfel incat am sa inchei aici, trasmitandu-va cele mai calduroase(pe cat posibil) salutari de la malul Marii Nordului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: